Vår
Vi har ännu en härlig vårdag i Uppsala. Änsålänge har vi dock inte varit utanför dörren. Idag har ag båda mina barn hemma. Alva vaknade under natten och hade en faslig hosta, på morgonen var hon snorig och kändes varm. Så nu får hon stanna hemma och kurera sig.
Igår fick jag för mig att baka bröd. Vi skulle äta soppa till middag och då passar det ju perfekt med nybakt bröd. Jag hittade ett recept i den nya tidningen av hembakat som jag ville testa.
Runt Linfröbröd i form
12 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
½ dl grovt rågmjöl
5-6 dl rågsikt
Garnering
linfrön
rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, linfrön, rågmjöl och rågsikt, lite i taget.
Banda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 1 timma.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en slät boll.
Tryck ut bollen i en springform på ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
Gör ett hål i mitten, ca 3 cm i diameter, med t ex ett litet glas.
Nagga degen med en gaffel. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla brödet med vatten och strö över lite linfrön och rågsikt.
Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Lyft upp brödet ur formen och låt det svalna under en bakduk.

Jag använder köksassistent vid knådning av deg

Degen i springformen, strax påväg in i ugnen

Färdiggräddat bröd
Hoppas det smakar :)
/Emma