Doptårta

 
 
Thildas ena doptårta bestod av en chokladbotten, med två olika fyllningar. Päronmousse och mörk chokladfluff. Tårtan smakade väldigt gott och den söta päronmoussen balanserades upp med den något bittra chokladfluffen. Sedan spacklades den med smörkräm, kläddes med vit marsipan och dekorerades med blommor, kors och namn i Sugarpaste.
 
Korset skar jag ut för hand och målade med ätbar guldmetallic färg,  blommorna stansade jag ut med formar och pudrade med lite guldpulver. Även bokstäverna stansades ut med hjälp av formar.
 
 
CHOKLADTÅRTBOTTEN
 
3 ägg
3 dl socker
75 g smör 
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl 
0,75 dl kakao
3 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst. 
Smält smöret och blanda med mjölken.
Häll ner i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. 
Blanda de torra ingredienserna för sig, sikta därefter ner dem i smeten.
Häll upp i en smord form på 24 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
 
 
PÄRONMOUSSE (Recept lånat från Bli min jäst)
 
4 gelatinblad
ca 3/4 - 1 burk päronpuré (finns i barnmatshyllan)
1 msk koncentrerad päronsaft
½ dl socker
3 dl vispgrädde


Gör så här:
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca fem minuter.
Lägg päronpurén, päronsaften och sockret i en kastrull och värm upp på svag värme. Det får inte koka!

Krama ur vattnet ur gelatinbladet och lägg dem i päronröran. 
Rör om tills gelatinet smält. 
Ta av kastrullen från plattan och låt svalna.

Vispa under tiden grädden och vänd sedan ner den avsvalnade päronsmeten i grädden.
Låt stelna i kylskåp i ca 4timmar, rör lite i moussen innan du fyller tårtan så blir den lättare att arbeta med. 

 
CHOKLADKRÄM / CHOKLADFLUFF
1 lager

150-180 g valfri choklad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Grovhacka chokladen. Häll grädden i en kastrull och värm tills den blir varm, den får inte koka! Häll i den grovhackade chokladen och rör tills chokladen smält och allt har blandat sig ordentligt. Ställ blandningen i kylskåpet tills den kallnat (jag låter den stå över natten). Vispa tills du fått önskad konsistens.
 
Nu använde jag 70%-ig choklad för att få en mindre söt smak, den kan bli något grynig i konsistensen, men det är inget fel på smaken iaf:) läste någonstans att den kan bli grynig först, men att man inte ska avskräckas utan då fortsätta vispa tills den blir till ett fluff.
 
 

SMÖRKRÄM 

Detta recept passar till en tårta på ca 24 cm i diameter:

150 g mjukt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl kokhett vatten

1 msk vaniljsocker

 

Gör så här:

Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens. Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispa länge, i ca 10 minuter totalt.

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Mumsans värld

Hej och välkomna till min blogg. Jag heter Emma och kommer här att skriva om mina döttrar, bakning som har blivit en stor passion och delar av min vardag.

RSS 2.0